Skip to main content
Video Haber

ALANYA’NIN KENTLEŞME SORUNU İĞNELİ FIÇI’DAYDI

By 5 Nisan 2022No Comments

 

Alanya’nın dünü, bugünü ve geleceği dün akşam Dim TV ekranlarında konuşuldu. Duayen gazeteci Mehmet Ali Dim’in hazırlayıp sunduğu İğneli Fıçı’nın canlı yayın konukları Alanya ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Şehir Plancısı Erkan Demirci, Alanya Belediye Meclis Üyesi Fikret Arık, İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu, Mimar Okan Şen ve Avukat Ferit Yücel Ergün oldu. Alanya’nın yapı röntgeni Dim TV ekranlarında çekilirken, sektör temsilcileri yaşanılabilir, düzenli ve marka değeri yüksek bir dünya kenti için yapılması gerekenleri aktardı. Alanya’nın trafik ve otopark çilesine değinen Erkan Demirci, Alanya Belediye Başkanı Yücel’in “Katlı otopark yaptık, kullanılmıyor” açıklamasına atıfta bulunarak, “Atatürk Bulvarı kenarına otopark izni verirseniz, kimse otoparkı kullanmaz” dedi.

Kentin yapı stokunu arttırırken yeşile önem verilmediğine dikkati çeken Fikret Arık, “Kenti rant üzerine kurmak en büyük kötülüktü. Alanya’nın kentleşmesi anlamında puanlama yapacak olursak ve kriteri Türkiye bazında alırsak Alanya 10 üzerinden 7, Avrupa bazından alırsak dört. Çünkü Türkiye ortalamasına göre Alanya iyi bir şehirleşme süreci geçirdi. Fakat Alanya çok hızlı göç alıyor. 10 yılda 100 bin artı nüfus yapan bir şehir” dedi.

Mimar Okan Şen ise uygulama pratiklerine değinerek, “Kentsel dönüşüm binaları yıkıp, yerine yenisini yapmak değildir” dedi.

Avukat Ferit Yücel Ergün de, “Kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüm olursa, sorun yaşanır” diyerek uyardı.

İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu ise, “Türkiye ortalamasına 10 üzerinden 8 verebiliriz. Avrupa üzerinden 4, dünya üzerinden ise 6 verebiliriz. Kentleşme noktasında birçok il ve ilçeden önde durumdayız. Ama kesinlikle bir Avrupa şehri değiliz” diye konuştu.

Alanya’nın yeşil bir şehir görüntüsü olmadığını belirten Fikret Arık, “Alanya çok hızlı bir büyüme süreci yaşadı. Önce yapılaşma üzerine kurgulandı. Daha sonra rant üzerine bir şehirleşme oluştu. Çevremizi temiz tutalım, denizi temiz tutalım, şehri yeşillendirelim diye bir konu hiçbir zaman olmadı. Bugün Google’dan Alanya’ya baktığımız zaman yeşil alan anlamında zengin olmadığını göreceksiniz. Alanya büyüdü fakat ruhen değil” dedi.

Yeşil alanların yetersiz olduğunu söyleyen Aycan Fenercioğlu, “Alanya’da yeşil alan kesinlikle yeterli değil. Alanya 3 dönemden oluşuyor. Birincisi turizminin başladığı dönem, belde belediyeleri dönemi ve Büyükşehir’e geçtikten sonraki dönem ve bunların her aşamasında yeşil alanlara özen gösterilmemiş. Her şeyin bu kadar bir arada olduğu dünyada az şehirlerden biriyiz. Umarım bundan sonra şehri yönetecek herkes bunu daha iyi planlar” dedi.

Erkan Demirci ise yeşil alan sorunun sadece Alanya’da olmadığını, Türkiye’nin genelinde olan bir problem olduğunu belirtti.

Mimar Okan Şen, “Yeşil alanlar yok edilmemeli. Alanya için tek çare sonrası için bir planlama yapılması gerekiyor. Çünkü 5 sene sonra Alanya bunu kurtarmaz” diyerek planlamanın önemine değindi.

Avukat Ferit Yücel Ergün, kentsel dönüşüm esnasında yeşil alanların arttırılabileceğini söyledi. Ergün, “Yeşil alan daha fazla olabilir. Nüfusun artması ve ekonominin değişmesiyle birlikte kent de gelişir. Önemli olan kentin gelişmesi ile insan kaliteli yaşamasıyla paralel götürülmesi gerekir” dedi.