Gayrimenkul

Neleri Kapsar

Adanın bölünmesinden sonra, 1974’te Kuzey Kıbrıs kendi kurallarını ve düzenlemelerini gelistirdi ve devir prosedürleriyle ilgili olarak Kıbrıslı Türkler tarafından farklı bir yasal sistem olusturuldu. Açıklanması gereken ilk ve öncelikli konu, bugün KKTC’de bulunan çesitli tapu çesitleridir.

Çeşitli Tapu Sicilleri:

1974’ten öncesi Kıbrıslı Türkler veya diger yabancı mülkiyet hakları: bu tür tapu islemleri tamamen güvenlidir.

1974 öncesi Kıbrıslı Rumlara ait olan:
Esdeger veya Exchange Land olarak da adlandırılan KKTC hürriyeti. Bu, KKTC Hükümeti tarafından, Kıbrıs’ın güney tarafında ada bölünürken kaybettigi arazi karsılıgında verilen arazidir. 1983 KKTC Anayasasına göre, tüm islemler düzeltilmis ve KKTC isleri olarak adlandırılmıstır ve serbestçe yabancılara devredilebilir.

Tahsis (TMD) Tapuları: Baslangıçta 1974’e kadar bir Kıbrıslı Ruma ait olan arazi idi. Tahsis tapusu, 1974’ten sonra KKTC Kuzey Kıbrıs hükümeti tarafından bir Kıbrıslı Türk mülteci ya da bir Türk yerlesigine verildi.

Leasehold – KKTC Hükümeti’ne ait ve 49 yıllık uzun vadeli kiralar verecek olan mülkler

Gayrimenkul

Alımına İlişkin Belgeler

Bu vergilerle yapılan her türlü mülk satış ve alım işleminde dört ana vergi vardır:

Sermaye Kazanç Vergisi
Vergi Dairesine ödenecek Sermaye Kazanç Vergisi (Stopaj) genelde Satıcı tarafından ödenecektir, Ancak bunlar Taraflarca her zaman Satılık Sözlesmede ekspres bir madde ile degistirilebilir.
Vergi Dairesi, Satıs Sözlesmesinin bir nüshasının bir nüshanın devredilmesinden önce sunulmasını ister. Ardından, mülkün degerlendirilen degerine dayanan Sermaye Kazanç Vergisi’ni hesaplar ve bu da % 4’tür.

KDV
Vergi Dairesi, Satıs Sözlesmesinin bir nüshasının bir nüshanın devredilmesinden önce sunulmasını ister. Daha sonra KDV, mülkün Sözlesme degerine dayanarak hesaplanır ve su an% 5’tir. KDV’nin ödenmesi, islemin KDV’ye tabi olup olmadıgına baglıdır. Bu, Satıcının (malın mülkiyetine, mülkiyet hakkına sahip olan sahsa mülkün yalnızca sözlesmeye mülkiyetinde veya mülkiyetinde olmaması) Vergi Dairesi tarafından bir “Profesyonel Satıcı” (ticaretin nitelikli olup olmadıgı) oldugu kabul edilir kar). Satıcı, bir Profesyonel Satıcı olarak kabul edilirse, islem KDV’ye tabi olmayacaktır.

Transfer Ücreti
Tapu devri gerçekleşmeden hemen önce Tapu Sicil Müdürlüğü’ne ödenecek Ücretler genellikle alıcı tarafından ödenir ve su an mülkün değerlendirilmiş degerinin% 6’sından % 3’üne düsürülmüştür. Tapu Müdürlüğü mülkiyet degerini degerlendirmek için tapu devrinden önce Sözleşmeyi görüşür ve degerlendirilen degere dayanarak Transfer Ücreti’ni hesaplar.

Damga Vergisi
Vergi Dairesine ödenecek ve mülkün sözleşme bedeli üzerinden hesaplanan Damga Vergisi. Genel olarak Damga Vergisi, Alıcı tarafından ödenecektir, ancak bu Taraflar tarafından her zaman Satılık Sözleşmedeki ekspres bir madde ile değiştirilebilir. Tüm Satış Sözleşmesi, imzalandıktan sonraki 21 gün içinde Ilçe Tapu Dairesinde tescil edilmek zorundadır ve kayıt islemi yapılmadan önce Damga Vergisi’nin% 0,5 oranında ödenmesi zorunludur.

Müşavir

Nasıl Yardımcı Olur

Avukatla yapılan ilk görüşmede, satın almayı seçtiğiniz mülkün özelliklerini alacak ve satın alma fiyatı, ödeme planı ve satışta bulunan herhangi bir öge ile ilgili olarak satıcıyla yaptığınız herhangi bir resmi olmayan sözleşmeye bakacaktır.

Ödemek zorunda kalacağınız vergi ve harçlar da dahil olmak üzere takip etmeniz gereken prosedürü açıklayabilir ve işlemlerinizin güvenli ve verimli bir sekilde yürütülmesini sağlamak için sizin adınıza yapılan soruşturmalara katılabilir. Bu aşamada, uzun süre Kuzey Kıbrıs’tan uzaktaysanız belgelerinizi imzalamak üzere sizin adınıza hareket edebilmesini sağlamak için, sizin tarafınızdan bir avukat bulundurulması da gerekebilir.

Gerekli Belgeler:

Tam pasaport / Tam sürücü belgesi
Yakın tarihli banka dekontu / Kamu hizmeti fonu (3 aydan daha uzun degil)

Avukatlık Hizmetlerinin

Genel İlkeleri

Satıcı, gayrimenkulün tescilli mülk sahibi olduğu teyit etmek için ilgili Tapu Dairesinde arazi kayıt araştırması yapacak, mülkün herhangi bir avukatlık, ücret ya da taahhütten arınmış olacağını; Belgeleri inceleyecek ve ilgili inşaat ruhsatlarının, inşaat izin ve onaylarının elde edildiğini kontrol edecektir.

Haklarınızı ve çıkarlarınızı korumak için Avukat satış şartlarını, tamamlanma tarihlerini, ödeme planını ve her iki tarafın demirbaş ve teçhizatlarını, sorumluluklarını ve varsayılan cezalar ile tazminat hükümlerini tanımlayan özel şartlar uyarınca bir Satış Sözleşmesi
hazırlar. Sözleşme size ve satıcınıza gözden geçirilmek üzere verilecektir ve her iki tarafın içeriklerden memnun olması durumunda sözleşme imzalanacaktır.

Avukat, araştırmanın sonuçlarından memnun oldugunda sözleşme imzalanır ve değiştirilirse, Bölge Tapu Dairesine Sake Sözleşmesini kaydettirmeye devam eder. Sözleşmenin imzalanmasından sonraki 21 gün içinde Tapulu Belediye Mülkünde gayrimenkul alımına iliskin
tüm satış sözleşmelerinin tescili ve mülk degerinin % 0,5’i oranında ödenmesi zorunludur. Sözleşmeyi kayıt altına almanız, mülkünüzün satılmasına veya üçüncü bir kısma aktarılmasına ve müteakiben verilecek borcun mala konulmasına karsı korunmanıza yardımcı olur.

KKTC yasaları uyarınca KKTC dısında yasayan Vatandaşlar, mülkün yalnızca bir konuttan oluşması koşuluyla, her evde en fazla 5 dönüm alana kadar tek bir mülkiyet hakkına sahip olma hakkına sahiptir ve bu mülkiyet devir zamanı (bir şirket kurmadığınız veya yerel bir şahsa güvenmediğiniz sürece)tamamlanır. Türkiye Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs’ın (KKTC) Taşınmaz Mal Edinimi ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Kanunu (KKTC), KKTC dışındaki her vatandaşın, kendi adlarına kayıtlı mülkiyet unvanı almadan önce KKTC Bakanlar Kurulu’ndan Satın Alma İzni almasını şart koşmaktadır. Avukat sizin adınıza bir satın alma izni başvurusu yapacak ve başvurunuz tamamlanıncaya kadar başvuruyu takip edecektir.

Bakanlar Kurulu, arazi aramalar, askeri aramalar ve göçmenlik yetkilileri aramalarını içeren ilgili araştırmaları yapacaktır. Bakanlar Kurulu’nun, iyi karakterden ve sabıka kaydı bulunmadığından emin olması gerekmektedir.. Bunların tatmin edici olması koşuluyla satın alma izni verilecektir. Avukat iznini verdikten sonra size bildirecek ve gerekli arazi kayıt defteri degerleme formlarını dolduracaktır. Bitirme vade vergileri ödenecek ve Avukat, daha sonra tapuyu isminize devretmeye teşvik edecektir.

KKTC'de Mülkiyet

Alım Süreci SSS!

KKTC vatandaşı değilim, ancak KKTC’de iki mülk satın almak istiyorum . Bunu nasıl yapabilirim?

İki mülk için satış sözleşmesini adınıza imzalayabilirsiniz; Ancak, bir mülkün satın alınması izni için başvuruda bulunabilir ve mülkün tek bir mülkiyet hakkına sahip olabilirsiniz. Bu nedenle, mülkiyet hakkına sahip olmak ve mülkiyetini sizin menünüzde tutmak için bir adayı (bu kisi arkadasınız veya akrabanız veya tanıdığınız ve güvendiğiniz birisi olmalıdır) bulmanız veya bir KKTC şirketini kurmanız gerekir.

Eşim ve ben birer mülk satın alabilir miyim?

Hayır. Karı koca bir hane olarak sayılır ve mevcut mülk kısıtlamaları hane basına bir mülktür.

Satın alma izni süreci ne kadar sürer ve bunun ne gibi bir önemi vardır?

Bu islem biraz zaman alabilir – su andaki tahminler yaklasık iki yıldır. Süreç, Tapu Sicili, Göçmenlik ve Askerlik alanlarından yapılmaktadır. Lütfen satın alma izni almak için ülkenizden bir Ceza Kayıt Bürosu Bilgilendirme Raporu hazırlamanız gerektiğini unutmayın.

Mülkümün içine geçmeden önce satın alma iznimi beklemem gerekiyor mu?

Hayır. Mülkünüz tamamlandıktan sonra, mülkünüze el koyup taşınabilirsiniz. Sözleşmeler taraflar arasında değiştirildikten ve Tapu Dairesine kaydedildikten sonra, maddi menfaat ve sözleşme haklarını kazanacaksınız. Sözleşmeyi kayıt altına almanız, mülkünüzün satılmamasından veya üçüncü bir kısma aktarılmasından ve müteakip konutlara mülke konulmasından korunmanıza yardımcı olur.

Satın alma iznimi almadan önce mülkümü satabilir miyim?

Bu, sözleşmeli satış şartlarına bağlıdır. Avukatınız mülkiyet hakkını almadan önce satmanıza izin veren bir madde eklemek için satıcı ile görüşebilir. Avukat, sizinle satıcı arasında ve sözleşme kapsamındaki tüm hak ve yükümlülüklerinizi yeni alıcıya atayan yeni alıcılar arasında imzalanacak bir sözleşme hazırlar.

Satın alma işleminde hangi vergilerin ödenmesi gerekiyor ve bunlar ne zaman ödenecek?

Sözleşme tarihinden 21 gün önce ödenmesi gereken damga vergisi hariç vergiler, satın alma izninizin verilmesinden ve tapuların adınıza transfer edildikten sonra genellikle islem bitiminde ödenecektir. Bununla birlikte, bazı satıcılar mülkün teslim tarihi itibariyle satış fiyatından KDV ödenmesini istemektedir.

KKTC’ de ikamet

Avrupa Birliği yasaları ve düzenlemeleri KKTC’de uygulanmadığından; Avrupa Birliği vatandaşları hala yurttaşlık prosedürünü diğer uyruklular gibi takip etmek zorundadır. AB Vatandaşları için KKTC’de ikamet etme ve çalışma hakkı yoktur.
Bir kisi KKTC’ye girdiğinde, pasaportu giriş limanında damgalanır ve bu kisinin çalısmadan turist vizesi (genellikle üç ay) ile belirtilen süre boyunca KKTC’de kalmasına izin verilir. Bu sürenin bitiminde, o kisinin KKTC’den ayrılması gerekir aksi halde ağır cezalarla karsı karsıya gelir. Bu nedenle turist vizesinden daha uzun süre kalmak isteyen şahıslar ikamet izni için başvurmalıdırlar. Bunu elde etmek için ilk başvurulacak yer yerel polis karakolunun göç departmanıdır.

Polise Verilmesi Gereken Belgeler:

• Orijinal pasaport ve fotokopi
• Adınıza mülkiyet adına tapu var ise, tapu (orijinal) ve fotokopi. Satış Sözleşmesi uyarınca
bir mülk satın aldıysanız, ancak mülke tapu alma hakkınız yoksa, Satış Sözleşmeleri (orijinal) ve
fotokopi. Kiralanmış konaklama yerinde yasıyorsanız Kiracılık Anlaşması (orijinal) ve fotokopi.
• Köyünüzde oturduğunuzu söyleyen yerel köy muhtarınızdan bir mektup alınmalıdır. Bu
mektubun adı Ikametgah Belgesi’dir.Muhtarınızı genellikle, yerel belediye binasında veya
postaneye yakın köyün merkezinde bulabilirsiniz.
• Kendinizi KKTC’de çalısmadan kendinizi desteklemenizi saglayacak yeterli miktarda veya
düzenli geliri olan bir KKTC banka hesabına sahip oldugunu gösteren banka belgeleri
• 2 pasaport fotografı
• 6 TL pullar (Damga Pulu Türkçe) (gerekli miktar sürekli degisiyor, dolayısıyla yanınızda
fazladan pul bulundurmalısınız).

KKTC’ de ikamet

Bu belgelerin teslim edilmesinden sonra polis sizi Lefkoşa Devlet Hastanesine veya bir saglık testi için bu isi yapmak üzere ruhsat almış bazı kliniklere sevkedecektir. Testlerle, HIV, hepatit ve TB gibi bulasıcı hastalıkları kontrol edilecek. Sağlık testinizi yaptıktan sonra, sonuçları açmadan Lefkoşa’daki göçmenlik bürosuna ikamet iznini pasaportunuza damgalaması için götürün. Göçmenlik bürosuna Muhaceret Dairesi adı verilir.

Oturma izninin size yalnızca KKTC’de yasamanıza izin verdigini dikkate almak önemlidir. Size çalışma veya KKTC’de bir is kurma hakkı vermez. Bunları yapmak için bir çalışma izni veya bir is kurmak için izin gerekecektir. Oturma izni 1 yıllık bir süre için geçerlidir.
Her yıl aynı prosedür izlenerek yenilenmelidir(hastane kontrolü hariç).

18 yasın altındaki çocukların ikamet izni istemediğini lütfen unutmayın. Bu sadece yetişkinler için geçerlidir. Bu nedenle, KKTC’ye taşınan ailelerin, ailenin yetişkin üyelerine ikamet başvurusunda bulunmaları yeterlidir. KKTC’de bir çocuğu doğuran vatandaş
olmayan kimseler, çocuğun dogumunun menşei olan ülkesinin elçiliğine veya konsolosluğuna bildirimde bulunup buna dair mektup aldıktan sonra elçilik veya konsolosluk görevlerini yerine getirmek için çocuklarının dogumlarını kaydetmek için yasadıkları bölgedeki Kaymakamlık’a başvurmaları gerekecektir.

KKTC vatandaşı olmak daha karmaşıktır. Vatandaşlık, annesi veya babası bir Kıbrıslı Türk olan veya bir Kıbrıslı Türk’le evli olan kişilere verilir. Şu anda parlamentoda, yabancı uyrukluların KKTC’ye 10 yıl ikamet ettikten sonra KKTC vatandası olmalarına izin verecek yeni bir kanun çıkmıştır.